Парламентът прие по-строги наказания за домашните насилници

Парламентът гласува окончателно промените в Наказателния кодекс, въвеждащи всеобхватна правна защита срещу всички форми на домашно насилие, предаде БГНЕС. Вносител на проекта е председателят на парламента Цвета Караянчева.

Съгласно новите текстове затвор до 20 години или доживотен без право на замяна чакат  извършилите убийство в условията на домашно насилие. За упражняване на принуда, която е съпроводена с домашно насилие, човек може да прекара в затвора от 3 до 10 години. До една година зад решетките пък е предвидената присъда за хора, които следят бившите или настоящите си партньори. Със затвор от 1 до 8 години пък ще се наказват насилствените бракове. 

По- високи глоби, до 10 хиляди лева, ще плащат родителите, които след развод отказват срещи на бившите си партньори с децата.

Новите текстове предвиждат и по-високи глоби за родители, които след развод отказват на другия родител да вижда детето, въпреки че за това има съдебно решение.

„Това е изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на Правна комисия и на всички, които участваха в работната група – всички колеги от всички парламентарни групи, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока. След като постигнахме такова единодушие по един важен закон, пред нас има възможност отново да работим единно в името на българските граждани“, заяви Цвета Караянчева след окончателното приемане на текстовете.

Подобни

Leave a Comment

fourteen − seven =