Големият футболист Аспарух Никодимов представя биографичната си книга в Шумен

На 20 септември, четвъртък, от 17.30 ч. в РБ „Стилиян Чилингиров” гостува Аспарух Никодимов – Паро с представяне на автобиографичната си книга „Паро Никодимов – с ЦСКА в сърцето”, написана в съавторство със Станил Йотов и Цветан Дерменджиев.

Големият спортист и треньор на ЦСКА и един от най-добрите дефанзивни халфове за времето си Аспарух Никодимов завършва Висшия институт за физическа култура „Георги Димитров” (днес Национална спортна академия „Васил Левски”), а кариерата си на футболист стартира през 1960 г. в отбора на „Септември”.

През 1964 г. преминава в ЦСКА, за чиито отбор в периода 1964–1975 г. изиграва 296 срещи и отбелязва 58 гола в „А” група. Приключва кариерата си в отбора на Сливен, където играе от 1975 до 1978 г. С отбора на ЦСКА Аспарух Никодимов шест пъти печели Първенството на България по футбол и пет пъти – Купата на Съветската армия. Същата купа печели и през 1960-та с отбора на „Септември”.

В европейските клубни турнири Никодимов изиграва за ЦСКА тридесет и четири мача, като през 1967-ма червените достигат до полуфинала на Купата на европейските шампиони. В същите турнири Никодимов отбелязва за ЦСКА четири гола – два за Купата на европейските шампиони и два за Купата на носителите на купи.

В активната си състезателна кариера Никодимов е национален състезател с двадесет и пет мача и осем гола за „А” националния отбор, с един мач с един гол за „Б” националния отбор, с девет мача и четири гола за младежкия и със седемнадесет мача и девет гола за юношеския национален отбор. Играе на Световното първенство по футбол в Мексико през 1970-ма и на Световното първенство в Германия през 1974-та.

Сребърен медалист е от Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. Същата година Аспарух Никодимов е удостоен със званието „Заслужил майстор на спорта”.

След прекратяването на състезателната си кариера Аспарух Никодимов е старши-треньор на ЦСКА в периодите 1979–1983 г., 1990–1993 г. и второто полугодие на 2001-ва, като под негово ръководство тимът на червените осъществява най-забележителната в историята си серия от успешни мачове в европейските клубни турнири.

В различни периоди Никодимов ръководи и отбори от юношеските формации и аматьорската лига, работи като старши-треньор на „Металург”, „Велбъжд” и „Омония” (Никозия, Кипър).

 

Подобни

Leave a Comment

1 + ten =