Петльовден е

Петльовден е  български народен празник, посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петле или ярка в зависимост от това, момче или момиче има в къщата. Забранено е да се работи, защото се вярва, че денят е черен и ще се зачерни къщата. Не се правят годежи и сватби.

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

Историята на празника е свързана със събирането на най-тежкия за нашия народ данък през турско време – кръвния, взимането на малки момчета. Легендата разказват как една майка скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на еничарите, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но няма да им го даде. През нощта жената извежда и скрива детето си далеч извън селото, коли петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от това село.

Подготовката за петльовден започва рано сутринта. Още от есента се определя един петел за петльовден. Петелът-курбан се коли от майката на момчето. Жените, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да се сдобият с момче, “но която няма момче не си коли петела, ами го носи дето има момчета, там да й го заколят”. С кръвта, се опръсква навсякъде, главата на заклания петел, заедно с краката, се хвърлят на покрива на къщата.

Снимка:dnes.bg

Подобни

Leave a Comment

sixteen + four =