Пет чевермета завъртяха по повод Димитровден в село Янково

Стотици хора се събраха на първото издание на събора по повод Димитровден в смядовското село Янково. Събитието се организира за първи път след голямо прекъсване, но кметът Веселин Петков има амбицията да го превърне в традиция.

„Празнуваме днес, тъй като 26-ти октомври е работен ден. Църквата ни също носи името на Свети Димитър. Смея да кажа, че докато аз съм кмет на селото, този празник ще го има“, каза още той.

Селският събор дойдоха да уважат зам.-кметът на община Смядово Иван Кюркчиев и секретарят Елка Кайкова, кметовете на почти всички села в района, както и много обикновени хора.

Пет чевермета се въртяха на мегдана в Янково, чиито аромат омайваше посетителите, решили да прекарат слънчевата неделя в китното селце. Три от агнетата са дарени от жители на селото – Димитровци. Едно агне даде местния ходжа Бехрин, а друго чеверме дари бизнесмена Румен Димитров, който също е родом от Янково. Отделно, организаторите приготвиха и дробено, което бе раздадено безвъзмедно на гостите на събора.

Танцова група “Смядово”, певчески групи от Веселиново, Кълново и Янково, както и Домът за възрастни хора с психични разстройства в Черни връх, вдигната с изпълненията си градуса на настроението.

Подобни

Leave a Comment

2 × four =