Пехливани от България и Турция мерят сили на мазни борби в село Черна

Турнир по мазни борби в памет на легендарния борец Коджа Юсуф ще се проведе днес от 12.00 часа в село Черна, община Хитрино. Мероприятието се организира от спортно-културното сдружение ”Коджа Юсуф”, съвместно с Община Хитрино и с подкрепата на  турските общини Адана, Бурса и Одрин, и други спонсори.

През 2011 г. в Хитрино бе издигнат паметник на Коджа Юсуф, чийто автор е шуменският скулптор Бехчет Данаджъ. В селото е изграден и музеен комплекс на издигнатия в култ борец.

Коджа Юсуф е роден през 1864 г в село Черна. Борил се в региона и 10 години тръшкал наред местните пехливани. На 20 г. успял да надвие прочутия тогава в цялата империя Кел Аличо (плешивия Али – б.а.), който цели 27 години не знаел поражение. През 1894 г. Юсуф и друг пехливанин от Шуменско – Мехмед от село Сливак, отиват в Европа. През 1895 г. в Зимния цирк в Париж срещу Коджа Юсуф се изправил Кара Осман, който също имал доста победи в борбата. Двамата се борили се дълго и изтощително. Накрая Коджа Юсуф решил да приложи душеща хватка на противника и това му носи успех независимо от освиркванията на публиката. Съдии и публика със сила откъснали Юсуф от берящия душа Кара Осман. Пред журналистите победителят казал скромно:“Аз не правя нищо друго, освен че се боря. Както на небето има едно слънце, така и в борбата има само един Юсуф!“ След този успех Коджа Юсуф се борил в Белгия, Австрия, Германия. Отива в Америка, където също побеждава наред. Спечелил много пари и през 1898 г. решил да се върне в Шуменско. Качил се на парахода „Бургундия“ от Ню Йорк, но по пътя претърпели корабокрушение и заедно с други пътници нашенецът намира смъртта си.

Подобни

Leave a Comment

nineteen − seventeen =