Пианистът Атанас Куртев отбелязва 60 години на концертната сцена

Тази година един от най-ярките представители на съвременното българско клавирно изкуство проф. Атанас Куртев празнува 60 години на сцената. Тържественото събитие по този повод ще се състои на 15 октомври от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“. Специално за шуменските си почитатели проф. Куртев ще изпълни романтичния Втори концерт за пиано и оркестър от Фредерик Шопен. Концертната програма включва още Симфония № 6 „Пасторална“ от Лудвиг ван Бетовен. На диригентския пулт застава Станислав Ушев.

Атанас Куртев произхожда от фамилия с богати музикални традиции. Първи негов преподавател по пиано е Саша Ламбрева-Куртева. Висшето си музикално образование започва в Държавна музикална академия в класа на н.а.Лили Атанасова. Последователно завършва с отличие Петербургската консерватория „Римски-Корсаков“ и Брюкселската консерватория „Кралица Елизабет“. По-късно специализира в Унгария при Дьорд Шебьок и Пал Кадоша и във Франция при Ивон Лефебюр. Завършва редовна аспирантура и защитава докторат по проблемите на ритъма и агогиката при интерпретацията на клавирното творчество на Александър Скрябин (1977). От същата година работи като редовен преподавател по пиано в Национална музикална академия „П. Владигеров“. Става доцент от 1989, професор в 1995 г. Преподавал е клавирна стилистика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Има над 1000 сценични изяви, сред тях над сто като солист на симфонични оркестри. Изнасял е концерти в 20 европейски страни, в Средна и Южна Азия, в Африка и Далечния изток. Свирил е в Голямата зала на Берлинска филхармония, в залите на Московска консерватория, на Петербургска филхармония и Императорска капела, във Виенската зала „Й.Брамс“, Токийската  зала „Топан“ и т.н.  С клавирни изпълнения на Атанас Куртев са издадени три грамофонни плочи, четири компактдиска, седем телевизионни филма-рецитали. Той е осъществил над сто аудио и видео записи за БНР, БНТ и редица радиотелевизионни компании в чужбина, в това число с над 50 премиерни изпълнения.

Подобни

Leave a Comment

five × 1 =