Писателката Къна Бойчева стана почетен гражданин на Върбица

Писателката Къна Бойчева бе удостоена със званието почетен гражданин на Върбица. Градоначалникът инж. Мердин Байрям й връчи удостоверение, плакет и отличителните знаци на общината, а развълнуваната г-жа Бойчева благодари за високата чест и доверие, и обеща да продължи да работи в името и за благото на родния град.

Къна Петрова Бойчева e родена в град Върбица. През  1940 г. се премества със семейството си в Шумен.  Завършила е учителския институт “Петър Берон” със специалност българска и руска филология и задочно СУ “Климент Охридски”.

Дванадесет години е преподавала български език и литература в Русе и Шумен. От 1969 г. до 1973 г. е живяла в Москва, където е била сътрудник  на “Радио Москва” за България. Била е преподавател по български и е учила в Щукинското театрално училище към Театър “Вахтангов”, със специалност режисура, работила е като уредник на къща-музей “Добри Войников”в Шумен и като специалист в Главно управление на архивите при Министерския съвет.

Нейни материали са публикувани във вестник “Антени”, “Вечерни новини”, списанията “Родна реч”, “Отечество”, “Паралели”, “Читалище”, “Театър” и други. Бойчева е автор на две радиопиеси. От 1990 г. е сътрудник на вестниците “Ние жените”, “Вестник на жената”, списание “Ек” за българите в чужбина.

Автор на множество книги, като “Въглени” и “Книга за възрожденците театрали”.

Подобни

Leave a Comment

8 + 14 =