Платформата „Виртуална реалност“ на РИМ – Шумен заинтригува зам.-министър Гешева

С платформата „Виртуална реалност“ Регионален исторически музей – Шумен участва в първия по рода си „Салон на музеите” в НДК, похвалиха се от музея.

Идеята на събитието е на едно място да бъдат представени различни щрихи от дейността на българските културни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото историческо наследството на страната ни.

В него са включени близо 40 музеи и художествени галерии от цялата страна, които отвръщат на призива на организаторите – „Излезте от витрините“.

По време на официалното откриване за медии щандът на музея е бил посетен от заместник-министъра на културата Амелия Гешева и директора на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” Екатерина Джумалиева.

Те са се запознали с платформата, представяща цялата постоянна експозиция на музея и виртуален тур из Националния историко-археологиччески резерват „Плиска“, където чрез средствата на 3Д анимацията, но и по археологически данни, е възстановен дворецът на хан Омуртаг.

„Салон на музеите” е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС, а на националния празник – 3 март – той ще отвори врати и за посетители.

Подобни

Leave a Comment

6 + 17 =