Платформа за виртуална реалност представя старините в Плиска

Платформата за виртуална реалност в НИАР „Плиска“ вече работи. Тя дава възможност на посетителите да се завърнат в миналото и да разгледат отблизо Тронната палата. Друго нововъведение в резервата е поставянето на информационен киоск, на чийто терминал са заредени виртуални пътеводител и каталог.

Чрез пътеводителя всеки посетител може да се разходи из старата българска столица. С текстове и снимки са представени всички по-значими паметници, открити на територията на града. След края на всяка информация за отделен обект има библиографична справка, която е насочена към посетителите с по-голям интерес към старината.

Виртуалният каталог обогатява музейната експозиция. В него могат да се видят ценни предмети, открити на територията на Плиска, но съхраняващи се в други музеи. По този начин всеки посетител може да се запознае с цялото богатство на старопрестолния град.

От тази година в обекта се предлага и видео беседа, която представя един нов поглед към историята на града. Във видеото са използвани различни снимки и анимации, които още по-подробно и нагледно показват средновековната история на първата българска столица. Видео беседата се представя в удобна мултимедийна зала, в която е разположена и временната експозиция „Каменната арена на Плиска”.

Въвеждането на мултимедийни иновации в сферата на културата е ново средство за комуникация с посетителите. Информационният киоск визуализира артефакти, планове и възстановки на сгради, а видео беседата задоволява интереса на хората към друг тип представяне на нашето културно богатство.

Подобни

Leave a Comment

three × 4 =