Подозрения за тежка корупция тресат община Велики Преслав! Съветници искат спешна ревизия

Да бъдат сезирани Районна прокуратура-Велики Преслав, Окръжна прокуратура-Шумен и Специализирана прокуратура-София за наличието на аудиозаписи, публикувани в информационни сайтове, относно нарушения при възлагането на обществени поръчки в Община Велики Преслав през периода 2015-2018 г.; общинската администрация да предостави доклад относно съдържащата се в записите информация и даде отчет за дейността по обществените поръчки от ноември 2015 до ноември 2018 г. Това решение беше прието на вчерашното заседание на Общински съвет-Велики Преслав. До извънредната сесия се стигна по искане на осем съветници от ГЕРБ, „Обединени земеделци” и ДПС след като изтекоха записи, на които две лица – едно с контакти в общината и бизнесмен, уговарят спечелване на конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Начало на дебатите постави Станислав Йорданов („Обединени земеделци”), според когото Общинският съвет се е отказал от функцията си да контролира общинската администрация, поради което сега е изправен пред огромен скандал. Йорданов допълни, че в общинската администрация се вижда ярка корупционна диря, насочена към определени хора. Иван Иванов (ГЕРБ) отбеляза, че отговор на поставените въпроси трябва да дадат кмета и замесените в разговорите. Пълно мълчание срещна предложението на Желез Железов („Обединени земеделци”) двамата замесени в записите да заявят позицията си по чуващото се в записите. Съветникът Валентин Тончев, на когото се предполага, че принадлежи един от гласовете, поиска да се изясни кой е поръчал и разпространил записите и попита дали е вярно, че те са купени. На моменти дебатите прерастваха в лични нападки, закани за сезиране на съд и прокуратура.

След час бурна размяна на реплики решението беше прието с девет гласа „За” – по три от ГЕРБ, „Обединени земеделци” и ДПС, един „Въздържал се” – Тодор Бекяров (АБВ), и един „Против” – Валентин Тончев (съветник избран с листата на АБВ, но изключен от групата на 22 ноември тази година).

Кметът Александър Горчев, както и групата на БСП отсъстваха, а зам.-кметът Димо Бодуров беше на заседанието на Общинския съвет, но не взе думата.


На снимката: зам.-кметът Димо Бодуров

Предполага се, че именно за него говори един от записаните, казващ, че схемата е на „Бодура”. След края на дебатите той даде специално интервю за „Стрела.бг”. Бодуров заяви, че няма притеснения относно взетото решение и ще съдейства за изясняване на ситуацията. Според него, разпространението на записите е тръгнало с определена цел. И преди с името му е било злоупотребявано. От разговора на двама души, без никакви доказателства, е хвърлено обвинението, че зам.-кметът е замесен в корупционни схеми. Докладната записка обаче ще донесе негативи и на Общинския съвет, и на общинската администрация и на следващия кмет няма да му бъде никак лесно. Съвестта ми е чиста, каза още Димо Бодуров.

Не стана ясно обаче, защо Бодуров не е поне в неплатен отпуск или временно отстранен от длъжност, а продължава да изпълнява функциите си на зам.- кмет по устройство на територията и инвестиционна политика в община Велики Преслав, като по този начин лесно би предприел действия по заличаването на евентуални следи, преди още да е започнало каквото и да е разследване. По последна информация зам.-кметът е в болнични от една седмица, което не му попречи да се разхожда из Общината и да присъства на сесията.

Предстои да видим как общинското ръководство на Велики Преслав ще изпълни решението на Общинския съвет. Без да чака това да се случи организацията на ГЕРБ в старата столица вече е сезирала Районна прокуратура-Велики Преслав, Окръжна прокуратура-Шумен и Главния прокурор.

Интересното, е че на проведената още в началото на ноември т.г. извънредна сесия на общинския съвет във Велики Преслав по повод разразилият се скандал, кметът Горчев заяви, че вече е сезирал прокуратурата за скандалните записи и очаква заключението на разследващите, след което ще предприеме необходимите мерки и замесените лица ще понесат своята отговорност. Близо месец и половина, случайно или не, няма никакъв публично оповестен резултат по този сигнал. Очакваме скоро да разберем как ще реагират отговорните институции на получените сигнали за нередности в община Велики Преслав.

Автор и снимки: СтрелаБГ

Подобни

Leave a Comment

2 + five =