Под мотото “ДЕЦАТА-ПОСЛАНИЦИ НА ДОБРОТО” ще премине честването на Конвенцията на ООН за правата на детето

“ДЕЦАТА – ПОСЛАНИЦИ НА ДОБРОТО”, под това мото на 20 ноември, 2019 година ще отбележим годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Заедно за честване на значимата годишнина заставаме Община Шумен, Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Шумен, Центъра за подкрепа и личностно развитие – ОДК – Шумен, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ – Шумен.

През изминалия месец децата на Шумен изразиха своите позиции чрез отправените към тях творчески предизвикателства. Те се включиха в конкурс за рисунка или колаж на тема “Какво е щастието през моите очи на дете?”. Разказаха и своите истории за доброто, които нарекохме „Добросъбирачи“.

В конкурсната надпревара се включиха 120 ученици от 1 до 12 клас от 6 Шуменски уцилища. /СУ „Сава Даброплодни“, СУ „Панайот Волов“, СУ „Трайко Симеонов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Царев брод, IX ОУ „Панайот Волов“ – Дивдядово“, НУ „Княз Борис I“/. Участие в конкурса взеха и деца от клуба по „Информационни технологии“ към ЦПЛР – ОДК – Шумен.

И в двете категории творбите на учениците бяха оценени от независимо жури, в което участваха и деца. Възрастовите групи, в които твориха учениците са 1-4 клас; 5-7 клас и 8-12 клас. Във всяка възрастова група се присъждат първо, второ и трето място. Журито присъсжа една специална награда в категорията за есе и поощтрителни награди в двете категории.

В категория рисунка председател на журито бе професор Валери Чакалов – ръководител катедра “Визуални изкуства, теория и методика” Членове бяха Ева Иванова Андрейчева – 7 клас и Стефани Димитрова Борисова – 11 клас, представители на Арт” школа към ЦПЛР-ОДК “Анастас Стоянов” Шумен, както и техния ръководител Теменуга Христова – Член на дружеството на художниците в Шумен и председател на  СБХ – Представителство Шумен.

В категорията за разказ и есе председател на журито бе Силвия Маринова – член на дружеството на писателите в Шумен, учител, журналист и ръководител на Клубовете „Журналист“ и „Сладкодумци“ към  ЦПЛР-ОДК “Анастас Стоянов” – Шумен. Останалите творци, които оценяваха са Джейда Ахмед от клуб „Журналист“, Ралица Василева от Клуб „Сладкодумци към ЦПЛР – ОДК – Шумен, както и журналиста от Радио Шумен Росица Арабаджиева.

На тържествена церемония на 20 ноември, от 15.30 часа, в творческото пространство на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ – Шумен /2 етаж/ ще бъдат наградени отличените творци.

Начало на честването на 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето ще поставят театралите от Детско-юношески театър „БИС“ към ЦПЛР – ОДК – Шумен, на финала децата ще пуснат 30 балона в небето като символ на щастието на децата от всички страни по света.

 

 

Подобни

Leave a Comment

16 − 8 =