“Под черницата с Вазов”

“НЧ “Развитие 1874” организира”Под черницата с Вазов  – концерт-спектакъл на читалищни колективи, посветен на 170г. от рождението и 99г. от смъртта на поета.

Събитието се реализира по идея на Христо Тонев – Председател на Творчески клуб “Паралел 44” и сценарий на Диляна Георгиева – читалищен секретар. Детската театрална трупа на читалището, съвместно с РК “Традиция” и Дамски клуб “Български водици”, ще представи драматизация на главата “Радини вълнения” от “Под игото”. Програмата включва още патриотични и фолклорни музикални изпълнения, рецитал на вазови произведения, изпълнен от Групата за художествено слово, както и поетичен блок, представен от местните творци от ТК “Паралел 44”. Мястото на събитието е свързано с далечната 1900 г., когато точно тук в Преслав, в кръчмата – кафене, в чийто двор се е намирала Вековната черница, е посрещнат от нашите съграждани Иван Вазов.

Неслучайно е избрано това приятно кътче от града, за да си припомним тези знаменателни събития и да разкажем за отминали епохи – чрез езика на музиката, поезията, театъра.

Подобни

Leave a Comment

19 − 17 =