Пожар изпепели 90 декара борова гора край Преслав

90 декара борова гора изгоря днес при голям пожар на територията на ДГС-Преслав, съобщи директорът на стопанството инж. Янко Йорданов.
Огънят е тръгнал в 9,30 часа сутринта от запалена суха трева край село Ловец. Изгорели са 1000 декара треви и храсти, като около 15,30 часа огънят се е прехвърлил и в боровите култури в съседство.

В потушаването на пожара са се включили горски от стопанствата във Върбица, Смядово, Шумен и Попово,
6 пожарни коли и екипите им, 12 човека от доброволческия отряд към община Велики Преслав и хората от съседните на Ловец села.

“Пожарът беше комбиниран – върхов и низов, като пораженията са много големи. Успяхме да потушим огъня преди броени минути, но оставаме тук да дежурим с два екипа
от ДГС-Преслав”, обясни инж. Йорданов. Според него опасността от нови огнища остава и през следващите 3-4 дни в районна постоянно ще има екипите за наблюдение.

“Искам да благодаря на колегите от всички стопанства, които се отзоваха още в началото на пожара, на всички огнеборци, на доброволческия отряд и на хората от десетте села до Ловец, които ни помагаха през цялото време.  Без общите ни усилия загубите щяха да бъдат много по-големи”, категоричен е директорът на ДГС-Преслав инж. Янко Йорданов.

Той отново припомни, че огън трябва да се пали само на определените места, а хората които станат свидетели на пожар в горските територии
трябва да подадат сигнал на телефон 112.

Подобни

Leave a Comment

13 + 20 =