Полицаи от Шумен с отличие

Константин Димчев и Стефан Станков получиха отличия за последователната си работа по охрана на обществения ред и противодействие на престъпления свързани с притежание и употреба на наркотични вещества.

За десета поредна година на официална церемония в Благоевград бяха връчени награди за магистрати и полицаи „Джовани Фалконе“. Сред отличените са  служителите на група „Охрана на обществения ред“  към РУ- Шумен Константин Димчев и Стефан Станков.   През 2018 година полицейският екип е установил и задържал над 30 лица, които държат или разпространяват наркотични вещества.

Престъпленията по които са започнати досъдебните производства за разпространение или притежание на наркотични вещества или техни аналози са  разкрити по време на  патрулирането им в съответните райони на гр. Шумен, за които отговарят. Димчев работи в системата на МВР от 12 години, а Станков- от шест.  Казват, че знаят кои са хората, които „залитат“ към употребата на наркотични вещества, познават си добре районите и контингента. Споделят, че се доверяват на интуицията си когато извършват  проверки. „ За толкова години  работа на улицата съм се научил да разпознавам  хората, които са употребили наркотици само по погледа.  За огромно съжаление все по-често са случаите, в които рязко спада възрастовата граница и установяваме ученици в 7, 8 клас, които или притежават или употребяват наркотични вещества или техни аналози“, обяснява Димчев.  Стефан Станков го допълва, че сред тези, които срещат на улицата най-страшни са хората, които употребяват „чай за пушене“.  „Те са изключително  опасни, неконтролируеми и често агресията им  е насочена към най-близките хора.

Не изпускаме нито един момент, в който да им обясняваме за  вредата от употребата на наркотични вещества, даваме им примери за хора, които са се лекували в психиатрични болници, които са  посягали на родителите си. За съжаление има и случай с летален изход“, разказва  полицай Станков. Константин Димчев споделя, че когато задържат непълнолетен за притежание на наркотични вещества е  доста трудно да се обясни на родителите,  защо детето им ще бъде задържано. „В повечето случаи те не знаят с какво се занимава и в една такава ситуация се чувствам изключително неловко. Считам, че родителите трябва да намират повече време  и да наблюдават поведението на децата си. Често са споделяли, че посягат към дрогата в трудни за тях моменти. Други го правят за да бъдат „модерни“ или от притеснение,  че ако не пушат  „чай“ или марихуана ще ги отхвърлят от средата им, от компанията, допълва полицай Димчев.

С действията си дават  пример за добросъвестно изпълнение на служебните задължения, а превенцията на престъпни деяния, свързани с наркотични вещества, е сред приоритетите за ежедневната им работа. В резултат на постоянната им работа с криминалния контингент  – установяване и задържане на лица, които са консуматори или разпространители на различни по вид наркотични вещества полицай Константинов и полицай Станков осъществяват превантивни дейности свързани с недопускане на употреба на забранените вещества на обществени места на територията на гр. Шумен. С постигнатите резултати полицейските служители са пример за отговорност при изпълнение на служебните си задължения и професионализъм.

Подобни

Leave a Comment

thirteen + five =