Полицията в Шумен започна превантивна кампания срещу телефонните измами

Близо 500 000 лева са щетите от телефонните измами в област Шумен през последните три години, съобщават от Областна дирекция на МВР – Шумен. Въпреки, че тази година броят на измамите е намалял, сумите които са предали хората са в размер на близо 100 000 лева.

В тази връзка ОДМВР- Шумен предприе превантивна кампания. Създадена е организация за посещаване на пенсионерски клубове, читалища и други места, на които се събират възрастни хора. Служители от областната дирекция им провеждат беседи като ги запознават с последните сценарии, с които си служат измамниците.  До момента са проведени срещи в читалище „Стилиян Чилингиров“ и читалище „Напредък“ в Шумен.

След първите посещения на място от служители на областната дирекция хората обясняват, че им е изключително полезно това, с което ги запознават полицаите. Голяма част от тях са чували за сценариите, но не знаят как да се предпазят и какво да правят в такава ситуация. Други казват, че за схемите, които се ползват в последно време „акция на полицията за залавяне на телефонни измамници“ не са чували и в тази връзка предоставената им очи в очи информация им е изключително полезна.

Изготвена е карта на концентрацията на престъпните деяния в Шуменска област  през последните три години. Анализът показва, че по-голямата част от потърпевшите са възрастни жени. Полицейските служители ще посетят първо  районите, които има регистрирани телефонни измами. Такива срещи предстоят на територията на всички районни полицейски управления в областта.

Подобни

Leave a Comment

15 − twelve =