Помощ! Видях съседа!

Сигналите за неспазване на карантина след завръщането на нашенци от рискови дестинации стигнаха и до нас.

Притеснени граждани се обаждат с молба за гласност и вземане на мерки от институциите.

3 от сигналите, които получихме за неспазване на карантина са от гр. Шумен и 2 от с. Мараш.

“Колкото и да е смешно за някои хора, ние сме много притеснени. В блока ни има мъж, завърнал се от Банско и семейство от Германия. Тук живеят много възрастни хора, страх ги е. Вместо тези, които трябва да спазват карантината, ние я спазваме от страх, за да не се засечем с тях. Това нормално ли е? Никой не е идвал при мъжът, който си дойде от Банско. Обаждахме се и на 112, но пак нищо. И баща му каза, че не да ги посетили. Какво трябва да правим сега, да си играем на котка и мишка?”, жалва се мъж, чието име ще запазим в анонимност.

“Малко село сме. Тук живеят предимно стари хора и сега като стана ясно, че имаме “гости” от Банско, Холандия и Белгия стана страшно. Идва полиция, ходиха с кметицата да ги предупредят да спазват карантина, но след като на другия ден ги видиш пред магазина ти става ясно, колко безотговорни хора има”, коментират хора от селото.

СтрелаБГ също подаде сигнал до РЗИ-Шумен.

“Напълно разбираемо е хората да са притеснени. Съвместно с полицията наши колеги посещават домовете на хора, които са се завърнали от други държави и рискови дестинации. Предупреждават ги, че трябва да спазват 14 дневна карантина и им дават инструкции, какво трябва и не трябва да правят, но няма как всички те да бъдат тествани без да са проявили симтоми. Относно нарушаването на карантината, варианта е да се подаде сигнал до 112 и съответните органи да вземат мерки”, коментира за СтрелаБГ дежурният епидемиолог на РЗИ.

Подобни

Leave a Comment

twenty − 10 =