Пореден случай на туберкулоза в Шуменско

Нов случай на заболял от туберкулоза е регистриран на територията на област Шумен. Покосеният от „жълтата гостенка“ е жител на село Развигорово, община Хитрино. Това показва справката на Регионална здравна инспекция за епидемичната обстановка в областта в периода 30 юли – 5 август.

Официалните данни сочат, че през последните години има трайно намаление на броя на болните от туберкулоза в цяла България. Общият им брой през 2017 г. е 1 462 души спрямо 1 607 пациенти за 2016 г., като се запазва тенденцията броят на мъжете, засегнати от болестта, да е над два пъти по-голям от броя на жените.

Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение. Важно условие е пациентите да се придържат стриктно към лечението, което е продължително – от 6 месеца до 1 година.

Иначе, през изминалата седмица в област Шумен са регистрирани общо  37 случая на остри заразни заболявания срещу 38 за предходния отчетен период. От тях 12 са случаите на остри респираторни заболявания и грип срещу цели 25 за предната седмица, отчитат от РЗИ.

19 са диагностицирани с ентероколити, един е „пипнал“ салмонелоза, а друг е заболял от скарлатина. Двама жители на град Шумен и един на с. Лозево са ухапани от куче през последната седмица.

От РЗИ не са регистрирали сексуално предавани инфекции в периода 30 юли – 5 август.

Снимка: The Telegram

Подобни

Leave a Comment

eighteen + nine =