Посланикът на Унгария Н.Пр. Текла Харангозо пристига днес в Шумен

По повод националния празник на Унгария на официално посещение днес в Шумен пристига Н. Пр. г-жа Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Унгария у нас, информират от общината. Посланик Харангозо ще бъде придружавана от г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт и съветник по културните въпроси към Посолството на Унгария,  г-н Чаба Балаж – консул и първи секретар на мисията, г-н Тамаш Будаи – търговски аташе и майор Золтан Киш.

В 14.15 часа унгарските гости ще се срещнат с кмета Любомир Христов. По-късно, в 15.00 часа участниците в делегацията ще  поднесат венци пред паметника на Лайош Кошут, а в 15.30 г-жа Текла Харангозо ще открие фотоизложбата „Духовното присъствие на Унгария в България“ на фотографа Бахгет Искандер във фоайето на Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“. В 16.00 часа те ще разгледат музейната експозиция в къщата музей „Лайош Кошут“. В 16.30 ще посетят арменската църква, където унгарският национален герой Лайош Кошут и другарите му отбелязват Рождество Христово.

На 15-ти март Унгария отбеляза 170 години от избухването на Революцията и борбата за свобода от 1848-1849 г., която е едно от най-значителните събития от новата история на страната. Основна действаща фигура е Лайош Кошут, който по това време е министър на финансите.

След разгрома на унгарската революция от австрийските императорски войски, Кошут заедно с около 6000 свои сподвижници през 1850 г. пресича границата с Османската империя и се установява последователно във Видин, Шумен и Кютахия (Мала Азия).

Снимка: diplomaticspectrum.com

Подобни

Leave a Comment

two × 2 =