Посланик Джан Хайджоу: Китайски фирми търсят места за логистични центрове, а Шумен има потенциал да ги привлече

Китайският посланик Джан Хайджоу пристигна на посещение в Шумен. С него е и съпругата му У Сяоин, както и първия секретар на мисията Ян Сюй и културния аташе Шъ Чуен. Заедно с кмета на Шумен Любомир Христов обсъдиха възможностите за бизнес инвестиции и посетиха обекти от културно-историческото наследство в региона.

Пред кметове, общински съветници и граждани посланик Джан Хайджоу изнесе лекция на тема „Един пояс-един път“, в която представи перспективите за развитие на търговско-икономическите отношения между Европа и Китай, и мястото на България в съвременния „път на коприната“.

Стокообменът между Китай и България през 2016 година възлиза на близо 1,600 млрд. лв. От Поднебесната империя внасяме основно електроника и продукти от леката промишленост, а изнасяме хранителни и земеделски продукти. Особено много на китайския пазар се търсят вино, млечни продукти, българско розово масло. Към момента Китай е третия по големина търговски партньор на България извън ЕС. По думите на посланик Хайджоу, между двете страни има огромен потенциал за повишаване на стокообмена.

Сферата на туризма също трябва да се развива занапред. През 2016 година едва 20 хил. китайски туристи са посетили страната ни, което е изключително малко. „Трябва да има повече реклама на вашите туристически забележителности  в Китай. Трябва да има по-интензивно сътрудничество между туроператорите“, обясни посланик Хайджоу и добави, че в България има много места за рехабилитация, които биха били привлекателни за по-възрастните китайци.

Той каза още, че Шумен има сериозен потенциал за развитие и не е изключено да стане апетитна хапка за китайски инвеститори. Освен това градът ни е важен транспортен хъб в Североизточна България и има огромно предимство в областта на транспортната логистика.

Китайски фирми вече търсят места за изграждане на логистични центрове за търговия в Централна и Източна Европа.

„Според мен, България е една от държавите с висока конкурентноспособност. Шумен може да привлече китайски инвестиции и тук да бъде изграден логистичен център“, каза още представителят на Поднебесната империя у нас.

Подобни

Leave a Comment

1 × four =