По-малко първокласници в община Шумен и тази година

По данни към 5 септември, първокласниците, които ще прекрачат прага на училищата в община Шумен са 769 на брой – с 50 по-малко в сравнение с миналата учебна година. Списъците на ГРАО показват обаче, че родените през 2010 година, които трябва да влязат в класната стая, са 924. Това съобщи на брифинг днес зам.-кметът на Шумен Найден Косев.

Изглежда, че 155 малчугани не живеят вече със семействата си на територията на общината.

Общо 8530 ученици, от 1-ви до 12-ти клас, ще прекрачат прага на учебните заведения на 15 септември. Те ще попълнят 381 паралелки в общо 19 училища – 18 общообразователни и 1 професионално. В общината има и четири центъра за личностно развитие.  „Значително намалихме броят на маломерните паралелки за учебната 2017/2018 година, което е положителен напредък. Имаме 23 самостоятелни маломерни паралелки, които са предимно в селата и само една слята паралелка, която е в село Мадара. За сравнение през миналата година маломерните паралелки бяха 30 на брой, а пет от тях бяха слети. Очакваме и качеството на работа да е на по-добро ниво“, каза още Найден Косев и добави, че всички училища имат готовност да реализират целодневна организация на учебния процес. 238 са учениците, които ще пътуват към средищните училища. Транспортът е подсигурен.

След закриването на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в с. Дибич,  по-голямата част от обучаващите се там деца, са пренасочени към Шесто основно училище „Еньо Марковски“ в град Шумен. „Предстои общината да вложи там 150 хиляди лева, за да се създадат по-добри условия на преместените ученици. Ще се подобри материалната база. Всичко това става по програма „Оптимизация на училищната мрежа“, където на база на закритите училища и брой  на деца в тях, се отпускат определени средства“, добави той.

2916 деца в общо 125 групи, разпределени в 29 детски градини в общината, ще започнат новата 2017/2018 година.  Закрива се детската градина в с. Коньовец, а шесте деца се пренасочват към кв. Макак.

„В детските градини са извършени ремонти на стойност 147 хил. лева. Предстои да се предприемат още ремонтни дейности за около 35 хил. лева. Нямаме притеснения по отношение на материалната база, сградния фонд, транспортирането и храненето на децата. Единственият въпрос, който трябва да решим, е този за отоплителната система в Детска градина „Чучулига“ в кв. Дивдядово. Там се направи цялостна подмяна на вътрешната отоплителна инсталация и сега предстои да се смени отоплителния котел с нов. До краят на месец септември ще бъде инсталиран“, каза още Найден Косев.

50 медицински сестри ще работят по кабинетите в училищата през новата учебна година.

Подобни

Leave a Comment

twenty + 14 =