Празнична програма по повод 1125 г. от обявяването на Преслав за столица

Община Велики Преслав ще отбележи с редица мероприятия 1125 години от обявяването на града за столица на България. Честването е по повод годишнината от Преславския църковно-народен събор, на който Преслав е обявен за столица, а Симеон – за владетел.

Мъдрият държавник и стратег очертава собствен български път на историческо развитие в християнска Европа и утвърждава цивилизаторската роля на старобългарската култура сред славянските народи. „Златен век” е най-точното определение за онази величава епоха, за стореното от цар Симеон и сподвижниците му за разцвета на българските просвета и култура.

Честванията започват на 16-ти септември. От 12:30 часа във Владетелската базилика, в Историко – археологически резерват „Велики Преслав“, с благословението на Негово Светейшество Неофит I Патриарх Български ще бъде отслужен благодарствен молебен от архиереите на Светия Синод и Българската православна църква.

Същата вечер от 19:00 часа ще можете да се насладите на спектакъла “България през вековете” от НФА “Българе”, на открита сцена в ИАР “Велики Преслав”.

Седмица по-късно честванията продължават с концерта “Обичам българската музика” на Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Плевенска филхармония – 24 септември 2018 г. от 17:30 часа на открита сцена в ИАР “Велики Преслав”.

На 29 септември 2018г. ще се проведе Стрийтбол турнир „Преслав 2018“, който е последното събитие от празничната програма по случай 1125 години Велики Преслав.

 

Подобни

Leave a Comment

5 × four =