Празнично шествие, концерт и кметска щедрост на 24 май в Нови пазар

С празнично шествие на малчугани от детските градини, ученици, учители и общинари, тази сутрин в Нови пазар започнаха честванията на 24 май – Ден на българската просвета и на славянската писменост. Колоната потегли с бавна крачка от площад “Раковски” и се спря пред сградата на Община Нови пазар, приковавайки по пътя си вниманието на случайните минувачи, които въпреки празничния ден, пъплеха като мравки по улиците, улисани в работа и ежедневни проблеми.

Както в областният град, така и тук, ръководството на общината не забрави за най-заслужилите. Преди да връчи наградите обаче кметът Камаджиев отправи приветствено слово към събралото се множество.

„Това е Ден, благословен за нас българите, на който почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, което се оказа от огромно значение за развитието на българската култура и държавност, както и за съхраняването ни като народност повече от хиляда и сто години“, заяви той и подчерта, че няма друг ден, в който да сме толкова топло усмихнати, защото Денят на светите братя символизира нашия огромен български принос в изграждането на днешната цивилизация и ни дарява с уникалния шанс да сме различни и неповторими със собствена просвета и култура в общото съзидание на човечеството.

Веднага след това градоначалника връчи грамоти и парични награди на 37 ученици от школата в града, показали отлични резултати в различни области на науката, културата и спорта. Други две деца от Нови пазар пък са получили одобрение за едногодишна национална стипендия от Министерство на културата и от Министерство на младежта и спорта.

Програмата на големия празник продължи с концерт на Мажоретен състав, Вокална студия, София Колева, Танцов състав „Луди млади“, ДГ „Зорница“ и много други.

Подобни

Leave a Comment

sixteen + nineteen =