Превантивни мерки срещу пожари в ДГС – Смядово

11 000 линейни метра минерализовани ивици и 27 000 линейни метра лесокултурни прегради са подновени или изградени наново в ДГС-Смядово преди началото на пожароопасния сезон, съобщи директорът на териториалното поделение инж. Сава Савов.

През 2014 и 2015 година е имало два пожара на територията на стопанството, като този от 2015 г. е предизвикал значителни щети. „Взе се решение за допълнителни мерки за справяне с огнените стихии, като се разшириха минерализованите ивици и се изградиха на нови места. Това помага по-лесно да се локализира огъня при възникване на пожар в горите и да се ограничат щетите“, обясни инж. Савов.

По думите му, превантивните мерки, които са взети в стопанството се оказват изключително ефективни. През 2016 и 2017 година в ДГС-Смядово пожари няма. Още с първите горещи дни са започнали дежурствата на горските, като в базата в „Цонкова барака“ денонощно има служители, които следят обстановката. Подменени са всички противопожарни табла на територията на стопанството и те разполагат с необходимата техника, обясни още инж. Савов.

Той каза още, че горските работят съвместно с огнеборците от района, със служителите на общината и доброволното формирование в Смядово.

От Североизточно държавно предприятие напомнят на хората, че през лятото не трябва да палят стърнища, защото огънят се разраства бързо и обхваща големи територии. Ако гражданите видят, че стърнища или горски територии са обхванати от пламъци, то нека веднага да подадат сигнал на телефон 112.

 

 

Подобни

Leave a Comment

thirteen + thirteen =