“Пред тротоарите, предпочитам дърветата”

“Браво, г-н Драев, браво. Слушах Ви тази сутрин на сесията и онемях. Онемях от безумието на един опасно влюбен във своите думи общински съветник, който не си дава сметка какви ги говори! Г-н Драев, бутали ли сте някога инвалидна количка по улиците на Шумен? Знаете ли какво значи това? Да напрягаш всяка част от тялото си, за да не паднеш или обърнеш човека пред себе си, полагайки неимоверни усилия да преодолееш няколкостотин метра, за да му купиш хляб, а той да се порадва за няколко минути на слънчевите лъчи. Над хиляда души в Шумен използват инвалидни колички и преживяват този ужас всекидневно. И сега, когато след толкова години се появи възможност поне част от тротоарите да бъдат оправени, аз най – много се радвам за тротоара на ул. Марица (над пазара), защото го използвам най-често, слушам Вашите думи и изпадам в потрес.

Г-н Драев, ами хората, хората лишени от възможност да се придвижват нормално, тях кучетата ги яли, така ли? И нас – техните близки? Защо вместо да говорите осветен от телевизионните камери не седнете за половин час в инвалидна количка, за да разберете какво точно ви казвам. Ако хората със специфични потребности имаха фейсбук група и можеха да организират подписки, сигурно днес щяхме да чуем, че предпочитате тротоарите, а не дърветата. Ние не искаме вашата „загриженост“, ние искаме просто да не ни пречите да живеем нормално с хората за  които всекидневно полагаме грижи”

Цветанка Недева, 56 г., Шумен

За коментар потърсихме и общинският съветник Добромир Драев:

„Разбирам много добре жената. Наистина придвижването с количка в Шумен е ад, но има и други начини и добри практики.

Отделен е и проблемът, че има тротоари, които са правени преди много години и са изключително тесни. На тях каквито и плочки да се сложат, пак няма да може да се мине с инвалидна количка“

Подобни

Leave a Comment

twenty − 7 =