Президентско-студентски неволи…

В последно време се опитвам да пренебрегвам онези неща, които могат да повишат кръвното ми налягане, но… днес просто не успях.

Президентът Румен Радев решил да открива академичната година в Шумен – няма лошо. Не разбирам обаче, защо и от какви подбуди. Няма да кажа и ПР– всеки сам си прави заключенията.

До тук добре… Първият ми сблъсък /в преносен и почти в буквален смисъл/ с него беше още на бензиностанция, която се намира близо до дома ми. Движейки се по път с предимство и освен това със сигнализацията на мигач се бях насочила към въпросната бензиностанция, но нещеш ли чувам едни странни сирени и в страничното огледалото виждам как кола на НСО ми отнема предимството.

След нея още една отново на НСО и друг автомобил, който обаче по нищо не личеше, че е от президентския ескорт. С риск за живота си /преувеличавам разбира се, защото съм изключително внимателен шофьор/ успях да избегна сблъсък с тротоара.

Влизайки вече в бензиностанцията останах изумена от това как се зареждат горепосочените возила – с полицейски патрул и пожарна до тях /президентът не беше нито в една от колите, явно го бяха оставили в ШУ/.

Преглътнах неприятната случка и се отправих към университета, където се случваше цялата магия…

Минавайки през двата затворени за автомобили входа, през щателна проверка измежду дърветата в двора ВУЗ-а, най – накрая се добрах до крайна точка. Там вече Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе започнал с литургия за здраве и късмет, след която последваха и няколко негови обръщения към държавния ни глава.

Това, което ми направи най-силно впечатление и подразни слуха ми бе нещо от рода на „Президентът е летец и е между бога и хората“. Силно се надявам, че митрополит Йоан се е опитал да прояви чувство за хумор…

По традиция всяка година след речта на ректора на университета д.и.н.проф. Георги Колев, студентите, които за първи път прекрачват прага на учебното заведение полагат клетва и докосват жезъла и реставрираното първо знаме на университета, НО тази година след клетвата, традицията бе заменена от „Снимка с президента“… (церемонията със знамето се осъществи, но едва когато Радев си тръгна).

По време на снимката, един от господата охранители дойде при нас – журналистите и ни каза „Хайде, може да тръгвате. Ще им брифинг, там (и посочи мястото)“.

Колко жалко беше всичко и как фокуса от най-важното нещо за деня – новата академична година се измести върху едно посещение и един брифинг, който според някои хора бе по-важен от студентите и може би същите тези хора бяха решили, че журналистите са там само и единствено заради Румен Радев … Жалка картинка…

И накрая, искам да поздравя всички студенти и да им пожелая успешна година! Никога не забравяйте, че всеки човек е важен сам по себе си и дори хора като президента, нямат право да ви отнемат момента – той е ваш! Блестете, не отразявайте светлина…

 

Подобни

One Thought to “Президентско-студентски неволи…”

  1. Гриша Филипов

    Естествено,че са там заради президента иначе селяни от Делиормана всеки ден може да се снимат навсякъде из града ни.

Leave a Comment

17 + 1 =