Премахват незаконните кабели в Шумен от началото на следващата седмица

Принудителното премахване на незаконни кабели в Шумен продължава и през 2018-та година.

В началото на следващата седмица, от 8-ми януари, понеделник, ще започне отстраняването на незаконно изградената въздушна оптична мрежа, която преминава по стълбовете за улично осветление на “Енерго Про Мрежи” АД, по дървета и сгради в жилищните комплекси „Херсон“, „Добруджански“ и  Шумен център.

От общината се извиняват на гражданите, които ще останат без интернет и телевизия, за причиненото неудобство и отново ги призовават внимателно да проучват предварително операторите, чиито услуги ще използват.

Според Закона за електронните съобщения, чл. 286, ал.1 кабелните електронни съобщителни мрежи трябва да бъдат изградени подземно, напомнят от администрацията. Крайният срок, в който кабелните оператори трябваше да приведат мрежата си в съответствие с нормативните изисквания, изтече преди повече от десет години и общината е твърдо решена проблемът с висящите въздушни кабели в Шумен да бъде решен.

От началото на 2016-та година общинската администрация предприе мерки за тяхното отстраняване и операторите трябваше да вкарат кабелите си под земята. За съжаление, не всички фирми изпълниха предписанията и затова премахването ще продължи и през тази година.

Подобни

Leave a Comment

19 − two =