Премиерите на България и Македония подписаха историческия Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество

В Скопие премиерът Бойко Борисов и колегата му Зоран Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония. Договорът е общ успех за България, Македония и Европа „Подписването на договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание, въпросите ще се решат. България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно“. Това заяви министър-председателят Зоран Заев на съвместната пресконференция с Бойко Борисов след подписването на важния документ.

Той подчерта значението на икономическото сътрудничество и по-конкретно в областта на транспортната и газова свързаност. Заев заяви, че сигналът, който се изпраща с днешния акт до съседите и света, е, че България и Македония ще си сътрудничат. „Гражданите на нашите две страни имат нуждата от това приятелство. С този договор ще се открият перспективите за двустранното сътрудничество. Република Македония е част от Европа. Македония и България показваме как от добри приятели ставаме още по-добри приятели“, каза македонският премиер. Той е категоричен, че Република Македония няма друга алтернатива освен членство в НАТО и Европейския съюз. Мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало, заяви премиерът Бойко Борисов.

Двата меморандума са изключително важни и за вас, и за нас, защото транспортният Коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Този транспортен коридор дава възможност на всяка една страна от Балканите да търгува, да прави бизнес и туризъм с всяка една от другите, отбеляза Борисов. Той обърна специално внимание хъб „Балкан”, който получи възможностите и от ЕК да взема руски газ, и който по думите на Борисов ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския газов хъб директно, а България ще го транспортира.

Българският премиер заяви, че подписаният днес договор има смисъл, защото показва на ЕС, че в размирни Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало.

Подобни

Leave a Comment

20 + fifteen =