Прибраха реколтата от тютюн в Шуменско, качеството е по-добро от миналата година

Прибран е тютюнът от тазгодишната реколта на територията на област Шумен. „Каба кулак“ е основната сортова група в региона, но от миналата година се наблюдава по- масово навлизане на сортовете „Гръцка басма“, „Катерини“ и „Крумовград“. Това съобщи за СтрелаБГ Вилдан Шабанова, заместник- председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ – 2010). Близо 1700 тона „Каба кулак“ е прибран в областите Шумен, Добрич и Силистра. Точни данни за количествата, ще има едва след края на предстоящата изкупна кампания.

„От това, което виждаме по оранжериите и сушилните, качеството на суровината е една идея по-добро в сравнение с миналата година. Метеорологичните условия бяха добри, нямаме и насаждения, засегнати от градушка“, заяви тя.

През месеците октомври и ноември предстои търговските оператори, които притежават разрешително за изкупуване на тютюн, издадено от МЗХГ и са вписани в съответния регистър, съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, с които тютюнопроизводителите от страната имат сключени договори, да снабдят стопаните с кашони и чулове.

През месец ноември ще стартира изкупната кампания в област Шумен, а и в страната. Гръцка фирма обаче дължи над  900 000 лева на стопани в Североизточна България, и то за суровина от реколта 2016. „Тази фирма има подобни проблеми в Гърция, Македония и Сърбия. Обещават, че ще платят, но към момента няма развитие. Нашите тютюнопроизводители сключват договори с нея, тъй като им предлага с 10-15 стотинки по-висока изкупна цена. Изглежда обаче, това са само предложения. Гърците дължат над 2 млн. лв на производители в България“, каза още Вилдан Шабанова.

В цялата страна е прибран тютюнът от три основни сортови групи – двете ориенталски „Басми“, „Каба Кулак“ и едролистната „Бърлей“.

В райони с благоприятни климатични условия през лятото – общини Кирково, Крумовград, Черноочене в Кърджалийско; общини Гърмен, Сатовча, Гоце Делчев в Благоевградско; общини Силистра, Ситово, Дулово, Главиница, Тутракан в Силистренско; общини Кубрат, Завет, Исперих, Ветово, Каолиново, Венец в Лудогорието на Североизток, суровината е с една идея по-добра от миналогодишната.

Предварителните прогнозни данни сочат, че от реколта 2017 ще бъдат реализирани по сортови групи следните количества тютюнева суровина: „Басми“ – около 6 500 т, „Каба Кулак“ – около 1 700 т, „Бърлей“ – около 1 100 т, „Виржиния“ – около 7 300 т, като общият обем за четирите сортови групи е в порядъка на 16 230 т – 16 730 т.

Подобни

Leave a Comment

8 − 5 =