Приключи вторият състезателен ден на eJOI, утре е награждаване на медалистите

Точно в 13:00 ч. днес приключи вторият и последен състезателен ден от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/), на която страната ни е домакин. Надпреварата беше оспорвана до последните минути. Вълнение имаше в очите на всичките 92-ма състезатели от общо 22-те държави участнички в момента, когато системата сложи край на eJOI. И във втория, както и в първия състезателен ден, участниците имаха на разположение четири часа, за да решат три задачи, като максималният брой точки, които всеки от тях можеше да събере беше 300.

По време на срещата на ръководителите и научния комитет беше утвърдена структурата на eJOI, проф. Красимир Манев бе избран за Президент на eJOI, бяха избрани и членовете на международните комитети на eJOI, както и първите членове на Борда на eJOI  – представители на политиката и бизнеса – Еврокомисаря Мария Габриел и Президента на Мусала Софт Елена Маринова. Лично да поздрави участниците в eJOI за самия финал на надпреварата в Тех Парк София дойде Президентът на България Росен Плевнелиев (2012 г. – 2017 г.). Той разговаря със състезателите и ръководителите и пръв поздрави номер едно в класирането според автоматичната система за проверка.

Успоредно с финалните състезателни часове на eJOI, Министерство на труда и социалната политика организира събитие за старт на кампанията „Открий ме, разбери ме, приеми ме“. Тя има за цел да промени нагласите на обществото към всички деца и младежи в неравностойно положение, нуждаещи се от подкрепа, разбиране и помощ в развитието им. На срещата-дискусия присъстваха българския студент от Кеймбридж Добрик Георгиев от Хасково и неговото семейство. Майката на талантливия млад програмист изказа благодарност към всеотдайността на всички учители, които са му помогнали да развие таланта си. Бисерка Йовчева, един от инициаторите на eJOI, разказа, че е работила с момчето след 8 клас, тъй като допълнителната подготовка е изключително необходима, за да бъде едно дете в челните редици на международни състезания по програмиране. Тя сподели, че в много от случаите именно той е предлагал решението на задачите и е бил най-упоритият от цялата група и изрази възхищението си от семействата на деца с физически проблеми, които дават всичко по силите си, за да намерят те своето място в живота.

В следобедните часове на втория състезателен ден преминава разглеждането на резултатите и контестациите, след което предстои разпределението медалите.

Вълнението и трепетното очакване ще продължат до 18:00 ч. на 12 септември (вторник), когато в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще започне тържествената церемония по награждаване. По време на събитието ще бъде обявена и следващата страна домакин на eJOI. Очаква се лично да присъстват и да поздравят всички участници и медалистите Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски “ проф. дфн Анастас Герджиков, който е домакин на церемонията, както и заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев. За потвърждения на присъствие моля ползвайте посочените по-долу координати.

Новини, актуална информация и снимки от провеждащата се в София първа Европейска младежка олимпиада по информатика можете да следите на сайта на eJOI http://ejoi.org/, във Facebook (https://goo.gl/SJdaiQ) и в Instagram (https://www.instagram.com/ejoi2017/).

Подобни

Leave a Comment

one × 1 =