Продажбата на винетките за 2018-та година започва още преди Коледа

От петък, 22 декември ще стартира продажбата на винетки за 2018 година, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Ще бъдат пуснати повече от 2,1 млн. стикера, от които 900 000 са годишни за леки автомобили. Поетапно до края на януари по разпространителските пунктове ще бъдат пуснати общо около 4,8 млн. винетки.

За първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им. В момента валидността им е до 31 януари независимо от това кога е закупена.

През 2018 г. цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. Това ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери. С изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване.

За първи път от догодина ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер.

Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността – цената да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност.

 

Подобни

Leave a Comment

2 + 17 =