Продължава премахването на незаконни кабели в Шумен

Отстраняването на незаконно изградената въздушна оптична мрежа, която преминава по стълбовете, собственост на Община Шумен, продължава. От днес, 8 май, ще се работи по близо 50 улици в кварталите „Тракия“, „Боян Българанов“ и „Еверест“ в Шумен, чиито имена са посочени в каченото на сайта на общината Уведомление, което може да се види тук:

https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://www.shumen.bg/deinosti/ut/1805081.pdf

От общинската администрация съобщават, че гражданите са информирани по надлежния ред и припомнят, че със заповед на кмета Любомир Христов от 2016 година незаконната въздушна оптична мрежа в града трябваше да бъде отстранена. Въпреки многократните предупреждения и писма, които общинската администрация изпрати до операторите за доброволно премахване, две години по-късно все още има кабели, които не са отстранени. Не е спазено и сключеното с някои от тях споразумение незаконното строителство да бъде премахнато до края на декември миналата година и оптичната мрежа да бъде положена под земята. Освен че загрозяват гледката, кабелите натоварват стълбовната мрежа и увреждат общинско имущество. Често се стига до прекъсване на електрическото осветление на цели улици, а отстраняването на повредите коства на общината значителни средства и създава неудобства на живеещите в района.

От общинската администрация напомнят на гражданите и на фирмите, че според Закона за електронните съобщения, чл. 286, ал.1 кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно. На това основание общината започна процедури по отстраняване на незаконната въздушна мрежа още в началото на 2016-та година.

 

Подобни

Leave a Comment

five × 2 =