Проект „Пътуване във времето“ потопи първокласници от Шумен в историята на нашите земи

Сдружение с нестопанска цел „Работилница за изкуство“ работи по проект „Пътуване във времето“, финансиран от Общинския фонд „Култура“ към Община Шум.  В проекта, който е с продължителност от октомври 2017 г. до май 2018 г., участват 18 първокласници от три шуменски училища заедно с техните родители, информират от Сдружението.

Ръководители на трите сформирани групи за проекта са три млади дами – студентки от различни специалности на ШУ „Епископ К. Преславски“  и членове на Работилница за изкуство. Целта на проекта е да се осигури на децата възможност да се запознаят с културата на България от миналото до днес и да открият свой уникален начин на изразяване чрез изкуствата. През изминалите месеци децата са се запознали с развитието на културата на Шумен във времето.

Посетили са детския отдел на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ и са станали негови членове. Гостували са също в Регионалния музей, къща-музей „Добри Войников“, на репетиция на музикален и танцов състав (Фолклорен ансамбъл „Мадара“), в ателието по дърворезба  към Център за подкрепа за личностно развитие, “Bellissimo Art”,  работилница за захаросани плодове и др.

Специалисти са им разказали за мястото и ролята на съответната културна институция за историята и развитието на града. Участието на първокласниците в проекта „Пътуване във времето“ допринася за повишаване на  интереса им към историята, изкуствата и културата, дава възможност на всяко дете да намери свой начин за изразяване чрез средствата на изкуството. По този начин в бъдеще ще се развиват художествените им способности, ще се подобри самочувствието им.

Получените знания ще съдействат не само за интелектуалното им развитие и психическо здраве, но и за приобщаването им към изкуствата и към културата, разказаха още от СНЦ „Работилница за изкуство“.Проектът приключва в края на месец май.

На 25 май от 17.30 в Художествена галерия “Елена Карамихайлова” ще се проведе среща на децата, участници в проекта с директора и уредници на галерията, а те и техните родители ще разкажат и покажат какво ги е впечатлило и какво са научили през времето на проекта. На 26 май е планирано посещение на Археологически резерват “Шуменско плато” и децата да видят на живо от къде започва България.

Подобни

Leave a Comment

5 × three =