Прожекция на френския филм „Прекрасно зелено” в Регионалната библиотека в Шумен

Сдружение „Общество 528” и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организират прожекция на френския филм „Прекрасно зелено” (1996) – 12-ти януари от 18.30 ч., в Изложбена зала на библиотеката при свободен вход.

Филмът на Колин Соро разказва историята на Мила от Зелената планета, която идва на Земята с мисията да помогне на обърканите и изостанали земляни. Жителите на Зелената планета живеят в посткапиталистическо общество, в което парите и пазарите са нещо отдавна забравено и ненужно, няма йерархия, решенията се вземат на общи събрания на принципите на пряката демокрация, не съществува корпоративно разделение на труда.

Войната, ГМО и екологичното разрушение, отчуждението, експлоатацията и трупането на печалба отдавна са отстъпили място на разбирането за единство с природата, на справедливостта, солидарността и самоуправлението.

По забавен начин, с изтънчен френски хумор филмът „Прекрасно зелено” поставя фундаментални въпроси, които са още по-актуални днес, при екологичното разрушение и тоталната криза, в които живеем.

Подобни

Leave a Comment

15 − six =