Пролетта дойде, а с нея и снега

Днес, точно в 18:15 часа настъпва астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. “Григориански календар”.

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Тази сутрин обаче, пролетта реши да ни изненада и дойде с обилна снежна покривка в някои райони на страната.

Жълт код за опасно време е обявен в областите Русе, Разград, Шумен, Силистра и Търговище, където се очакват по-обилни снеговалежи, поледици, силен вятър и образуване на преспи.

Подобни

Leave a Comment

one × three =