Първата ваксинация в България вече е факт

Първата ваксинация в България вече е факт. Здравният министър Костадин Ангелов беше ваксиниран точно в 9.59 ч. тази сутрин в болница „Св. Анна“ в София.

Втори беше ваксиниран веднага след него епископ Тихон като представител на Българската православна църква в подкрепа за ваксините. В Бургас започна ваксинирането също, а в Пловдив първи получи ваксината председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Ген. Мутафчийски във ВМА каза, че е изминала една тежка година. Нека тази година с трудности и мъка да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие, то ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки, каза ген. Мутафчийски.

80 души ще се ваксинират днес във ВМА, съобщи ген.Мутафчийски. Първите 15 души са знакови лица за ВМА – проф. Владов, проф. Салтиров, проф. Кацаров. 20 медицински сестри, 17 санитари и всички останали, които искат да се ваксинират са лекари. Това е първата вълна медицински лица, които ще се ваксинират във ВМА, каза още ген. Мутафчийски.

„След втората ваксинация, след изработването на антителата не би следвало, при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало веднага неговите антитела да го унищожат и да няма възможност той да бъде преносител на тази коронавирусна инфекция“, обясни министърът.

Източник: БГНЕС

Подобни

Leave a Comment

14 + thirteen =