Първи камбанен звън се чу от часовника над РУ – Шумен

От години за часовника на фасадата на РУ- Шумен се грижи 59-годишният Атанас Коларов. Той е дългогодишен служител на МВР, от скоро е в заслужен отпуск. Страстта му към механичните часовници го отвела преди години в сградата, в която се намира сегашното РУ- Шумен.

През 1994 година, когато в сградата се е помещавало Социално осигуряване, Коларов идвал, гледал и разучавал схемата на часовника. Обяснява, че механизмът е много сложен. Часовникът бил изработен през 1937 година. Тогава не е имало компютри, но всичко е измислено много прецизно и е правено с много акъл. Графиките са много стари и за да ги разгадая ми отне много време, обяснява Коларов. Там е оказано как да се настройва веригата на часовника.

Махалото е дълго около 1.10 метра, има две тежести. Единият от топузите захранва биенето на камбаната и часовника, а другият- само часовника. Часовникът е правен да работи ръчно. През годините е монтиран двигател, който работил за кратко. Рядко през годините е имало сериозни повреди. Най-често  спирало  махалото. Атанас Коларов отдава това на високите температури, когато желязото на махалото се разширява и хода му се забавя. Така губи синхронизация и часовникът спира. От известно време стрлките бяха застинали на 17:50 часа. Днес беше синхронизиран и първият камбанен звън се чу точно в 13:00 часа. Ще го чуваме на всеки половин и кръгъл час.

Подобни

Leave a Comment

1 × five =