Първи случай на Ку-треска от началото на годината в Шуменско

Първи случай на заболял от Ку-треска от началото на годината е регистриран в област Шумен, показват данните на Регионална здравна инспекция за епидемичната обстановка в областта в периода 23-29 юли. Болният, който е жител на град Шумен, страда от белодробната форма на болестта, съобщи за СтрелаБГ д-р Марко Марков.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. Основен източник и резервоар на инфекцията са животните.

Заболяването циркулира в природата, като се предава чрез кърлежи или други механизми между кози, овце, гризачи и др. Важен източник на инфекцията са домашните животни. Основен начин за заразяване при човека е въздушно-праховият – чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици.

Заразяване може да настъпи и по фекално-орален механизъм – чрез консумиране на недобре термично обработено месо от заразени животни. Възможно е и заразяване при ухапване от заразен кърлеж. При потвърждаване на диагнозата е задължително антибиотичното лечение с препарати от групата на тетрациклините, хинолоните или макролидите.

Лечението трябва да продължи поне 2-3 седмици и да бъде в ефективни дози и по лекарско предписание.

Иначе, през изминалата седмица в област Шумен са регистрирани общо 38 случая на остри заразни заболявания срещу 62 за предходната. От тях 25  са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 36 за предходния отчетен период, според данните на РЗИ.

Чревните инфекции са представени от 10 случая на ентероколити и един на колиентерит. Въздушно-капковите инфекции включват един жител на село Риш, диагностициран със скарлатина.

Хубавото е, че през изминалата седмица няма регистрирани случаи на сексуално предавани инфекции, както и на хора, ухапани от кучета.

Подобни

Leave a Comment

nineteen − 14 =