Работещите в болницата във Велики Преслав излизат на протест

Работещите в Многопрофилната болница за активно лечение в град Велики Преслав ще излязат на едночасов символичен протест. Инициативен комитет организира събирането на подписи в подкрепа на лечебното заведение, което към момента има около 100 000 лева задължения, 65 000 от тях са към доставчици. Общо 22 общински болници в страна излизат на протест утре. Между 12.00 и 13.00 часа, членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) ще прекратят работа, а персоналът им ще излезе пред самите лечебни заведения или пред сградата на съответната община, в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната. Протестът ще протече под мотото “Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!”.

Решението за провеждане на националния протест бе потвърдено от Управителния съвет на СОББ, на негово заседание, проведено на 9 януари тази година. “Здравето е капитала на една нация, основна ценност и приоритет, част от националната сигурност на всяка държава”. Това е позицията на БЛС, който изтъква, че знак за предстоящата криза е критичното състояние на най-малко 12 общински болници. Според написаното в тяхното писмо, най-тежко е състоянието в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан, петрич, Чирпан, Ловеч и Гоце Делчев.

В края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинскита болници трябва да се запазят. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков обаче, общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените. Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., изтъкват от СОББ.

“Спрете! Не знаете накъде отивате! Продължавайки с нормотворчеството, увеличавате документния хаос в системата на здравеопазване!” Това пишат в отворено свое писмо от Сдружението.

Междувременно, продължава подписката в подкрепа на общинското здравеопазване, която СОББ стартира в края на миналата година. В подписката се казва:

Господа Управляващи,

Вашите решения в последните 25 години създадоха две Българии.

В нашата България се закриха хиляди предприятия и така отнехте на много от нас правото на труд. Липсата на работа принуди повече от 2 милиона българи да напуснат страната, заради невъзможността да изхранват себе си и семействата си. Във Вашата България сте си гарантирали високо платен от всички нас труд.

В нашата България се закриха стотици училища и вече хиляди наши деца нямат възможност да учат и ще имат нерадостно бъдеще. Във Вашата България децата Ви учат в реномирани училища и чужди университети с перспективата да Ви наследят.

В нашата България се закриха десетки болници и България стана лидер по смъртност, заради лимитирано право на част от нас да живеят. Във Вашата България за Вашия живот се грижат определени болници или се лекувате в най-добрите европейски клиники.

Със закриването на нашите болници ни отнемате правото на достъпна медицинска помощ и надеждата, че нашата България ще я има!

Господа Управляващи, спрете да унищожавате нашата България!!!

Подобни

Leave a Comment

4 × 5 =