Радев на Шипка: Под снега лежат много кости, от които е съградено скелето на нашата свобода

Събрали сме се на този чутовен връх да почетем нашето минало. Под снега лежат много кости – български и руски, от които е съградено скелето на нашата свобода.

Така започна словото на президента на България Румен Радев на паметника на свободата на връх Шипка по време на тържествената церемония по отбелязване на 140-та годишнина от Освобождението на България, пишe dir.bg.

Сред официалните лица бяха българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и др.

Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на нас и който ние не трябва да пилеем. Скъпи сънародници, вие бяхте тук дори когато политиците ги нямаше, защото с вашата почит вие скрепявате историческата истина, вие сте опълченците на историческата правда. Към вас е моята човешка благодарност“, допълни Радев.

По-рано българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха благодарствен тържествен молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово“.

Негово светейшество патриарх Неофит определи днешния ден като “празник на българската свобода, божията любов и велика милост” и призова: „Да пазим като най-скъпоценно съкровище православната ни вяра и да не заменяме нейните вечни и непреходни истини и ценности със съмнителни, а често и с явни душепагубни учения и влияния. В това е залогът на нашата истинска свобода. Амин. За многая лета.“

Руският патриарх Кирил заяви, че се моли проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие.

“140 години ни отделят от Шипченската епопея, но светлите образи на воините освободители не изчезват от народната памет и всяко следващо поколение на православни християни с живо внимание и неподправен интерес отново открива за себе си историята на освободителната война. Причината за това е уникалния жертвен характер на тази борба за свобода на поробените братя. Словото Божие гласи, че няма по-голяма любов от тази, в която се полага душата за свободата на другите“, допълни руският патриарх.

Снимка: БНТ

Подобни

Leave a Comment

10 + 8 =