Регламент за достъп до пещера Бисерна

Директорът на Природен парк „Шуменско плато“ инж. Васил Василев представи пред журналисти регламента за достъп до пещера Бисерна.

Пещера Бисерна е благоустроена по проект по ОП „Околна среда“, но основната й цел е ползването за научни цели. В пещерата живеят 14 вида прилепи и редът за достъп е изцяло съобразен с опазването им.

Пещерата ще отвори за посетители на 8 април 2019г. и ще работи до 20 май. Този период е съобразен с размножаването на пещерните обитатели. „През май обикновено се ражда по едно малко и запазването на вида и поколението е от първостепенна важност за нас като институция, натоварена с грижата за биоразнообразието на шуменското плато“, подчерта Василев.

Следващият период на достъп ще започне през август и ще продължи до края на октомври месец, когато прилепите са прибират в пещерата за зимен сън.

Под защита са и карстът и образуванията в пещерата.

При посещението на хора се нарушава топлинния баланс тъй като се повишава температурата в пещерата. При дишането си ние издишаме въглероден доксид, който реагира със водните пари в пещерата и се превръща в киселина, а тя разрушава карстовите образувания. Това е още една причина достъпът до пещерата да бъде строго регламентиран и по-различен от другите благоустроени пещери  нас.

РЕГЛАМЕНТ

Във връзка с опазване на каста, видовото разнообразие и популацията от прилепи, групи за посещение ще се приемат само след предварително записване на телефон 054/800-765 или на електронна поща shplsto@hotmail.com

Посещението ще става само в делнични дни.

Първата група ще бъде посрещана от 10 часа. Престоят ще бъде по около 1 час. Общо за деня ще се допускат 4 групи. Те трябва да са съставени минимум от 8 души, а максимумът е 12 души. За туристическата услуга ще се заплаща 10 лв. на човек, като плащането ще става на място, при самото посещение.

До пещера Бисерна експертите от Парка препоръчват да се стигне пеша, тъй като горската пътека не е подходяща за автомобили, тясна е и по нея има вода, която изтича от пещерата.

Пешеходните маршрути са два. Първият започва от парк „Кьошкове“ – маркиран е с бяло-оранжева маркировка. Това е маршрут М2 „Урок по горската пътека“. Другият начин да се стигне до Бисерна е от разклона за Шуменската крепост по пътя за вилата на община Шумен. Поставена е указателна табела, табели има и по целия този маршрут.

Превозните средства могат да се паркират на асфалтовия път преди завоя за вилата на Общината, или малко по-навътре в гората, където има пейки и е по-широко. Оттам с върви пеша по указателните табели. Разстоянието от Крепостта до пещерата е около 2 км.  Служителите на ПП „Шуменско плато“ ще инструктират посетителите за безопасното преминаване през Бисерна. Маршрутът вътре е дълъг около 800 метра.

 

Какви са правилата за безопасната разходка в самата пещера:

 

  1. Необходимо е да имате топла дреха, тъй като в пещерата температурата е между 9 и 11 градуса през цялата година, а влажността е 100%
  2. Трябва да се стъпва внимателно, поради високата влажност настилките са хлъзгави, обувките трябва да са подходящи за такива условия и да са удобни
  3. Забранено е пипането и чупенето на карстовите образувания. Върви се само след водача, без да се отклонявате от пътеката.
  4. Прилепите не се пипат
  5. Снимането е забранено. Определени са места, където това може да бъде направено и където няма прилепи.
  6. Да се стъпва внимателно по стъпалата
  7. Да не се надвесваме над парапетите, особено където преминават подземните води.
  8. На места се налага да се наведе глава за да се премине. Тези местата са обозначени, но все пак трябва да сте внимателни
  9. Задължително се движете в групата, не се отклонявайте

Подобни

Leave a Comment

eight + four =