Ремонтираха детската градина в с. Венец – чакат да бъде обявена за средищна

Приключиха ремонтните дейности по ДГ „Щастливо детство” в с. Венец. Към настоящия момент изцяло е обновена външната фасада на сградата, както и вътрешните помещения. Изградена е и нова отоплителна и котелна инсталация.

„Хубавото е, че преди се отоплявахме с печки на твърдо гориво, а занапред ще бъдем на пелети“, каза за СтрелаБГ директорът Шермин Узунова и добави, че детската градина е кандидатствала с искане да бъде обявена за средищна, за да получи допълнително финансиране. Към момента там имат една смесена група с едва 19 деца. Една част от тях са от общинския център село Венец, а другите пътуват всеки ден от Дренци и Страхилица. Дали детската градина ще попадне в списъка на средищните, ще стане ясно в началото на месец ноември, след гласуване в Министерски съвет.

Още в края на юли МС даде възможност забавачки да бъдат обявявани за защитени или средищни, а до сега това „щастие“ имаха само училищата. Изискването е да имат най-малко 4 малчугани, които в момента пътуват от друго населено място. Допълнителното условие е в селищата, откъдето идват, да няма забавачка или училище с подготвителни групи за 5- и 6-годишните. Също така градината трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Това е важно изискване, защото в планинските райони често по-краткият път е без асфалт, а в интерес на децата е да пътуват при безопасни условия.

Ремонтите по сградата се осъществиха по проект „Мерки за енергийна ефективност в сградата на ДГ „Щастливо детство” с. Венец”, като финансирането е осигурено по Проект „Красива България – 2017 г.” и от бюджета на Община Венец.

Подобни

Leave a Comment

two × 2 =