РИОСВ – Шумен заедно с ученици от града отбелязаха Деня на Земята

РИОСВ – Шумен посрещна в навечерието на Световния ден на Земята в Информационния център четвъртокласници от СУ „Йоан Екзарх Български“.  Децата раздадоха изработени от тях брошури със съвети как да се опазва околната среда и  природните ресурси. Учениците посетиха Автоматичната измервателна станция(АИС) за измерване състоянието на атмосферния  въздух в гр. Шумен.

Експертите и лаборанти от Регионална лаборатория Шумен гостуваха  на учениците в с. Мадара. Те изнесоха беседа „Свят без замърсяване от пластмаса“ пред възпитаниците на ОУ „Панайот Волов“.  Документален филм ги запозна учениците с оборудването, което се използва за вземане на проби от регионалните лаборатории. Експертите разясниха и възможностите за намаляване на пластмасовите отпадъци чрез рециклиране .
Екоинспекцията подари на участниците в инициативите туя, която да посадят в училищните дворове.

Световният Ден на Земята  се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота върху нея. За първи път инициативата се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.. Целта е да се обединят хора от цял свят в защита на околната среда.Темата на деня тази година е „Свят без замърсяване от пластмаса“

Подобни

Leave a Comment

3 × 4 =