РИОСВ – Шумен отбеляза Европейската седмица на мобилността

По повод „Европейската седмица на мобилността “РИОСВ и Регионалната лаборатория към ИАОС в Шумен  посрещнаха ученици от СУ„Панайот Волов“ – Каспичан в Автоматичната измервателна станция за измерване качеството на атмосферния въздух.  Инициативата се провежда с подкрепата и съдействие на Община Каспичан.

Учениците имаха възможността да разгледат станцията и да наблюдават работата в нея. Експертите им показаха  как се  измерват в реално време показателите – серен диоксид, озотни оксиди, озон и ФПЧ 10.  Те им посочиха, че замърсител в града е автомобилния транспорт и насърчиха учениците из града да се движат пеша или с велосипед.

По-рано в ОУ „Княз Борис I“ в Шумен се проведе  надпревара с  колела, ролери и други забавни игри. Първокласниците показаха завидни умения в управлението на велосипет, съобразителност и бързина в останалите игри. Децата бяха насърчени към използването на алтернативни начини за придвижване като велосипед, тротинетка, ролери и тяхното комбиниране във всекидневието с градски транспорт и ходене пеша.

Подобни

Leave a Comment

nineteen − 4 =