РИОСВ – Шумен отбелязва Европейската седмица на мобилността

По повод Европейската седмица на мобилността, която се  провеждана от 16 до 22 септември, РИОСВШумен организира разнообразни инициативи съвместно с община Каспичан, Регионална лаборатория към ИАОС, РПУ – Шумен, деца и ученици. Тази година темата на кампанията на Европейската комисия е „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“, а мотото – „Заедно стигаме по-далеч“.

На 19 септември от 13:30 часа в Каспичан, по инициатива на общината и РИОСВ ще се състои спортна надпревара между учениците от СУ „Панайот Волов“ и ОУ „Христо Ботев“. Петокласниците  от СУ „Панайот Волов“ в Шумен ще посетят на 20 септември с експерти от РИОСВ – Шумен и  Регионалната лаборатория  автоматичната измервателна станция за въздух в града. На 21 септември екоинспекцията и РПУ – Шумен  ще организират за децата от ДГ „Дружба“ забавен ден по безопасност на движението в детската градина.

Общините, които подкрепят Европейската седмица на мобилността на територията на РИОСВ – Шумен са Нови Пазар и Велики Преслав. Kампанията дава възможност и насърчава местната власт да въвежда и подкрепя мерки за устойчив транспорт и приканва хората да опитат алтернативен начин на придвижване, различен от автомобилния. Апелира към хората да помислят за какво всъщност са нашите градски улици и да се запознаят с конкретни решения за справяне с предизвикателства като замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, ПТП  и здравословните проблеми.

Подобни

Leave a Comment

12 + 18 =