Родолюбиви шуменци отбелязаха 109 години от Независимостта

С пресъздаване на събитията от 22 септември 1908 година, шуменци честваха днес 109 години от обявяването Независимостта на България. За поредна година в града ни историческите събития се отбелязват благодарение на желанието и ентусиазма на Родолюбив комитет „Крум Страшний“.

Още в 10:30 часа, от Паметника на загиналите във войните на пл. „Кристал“ по посока  на Военния клуб тръгна шествие, водено от трима млади гайдари, които огласиха централните улици и приковаха вниманието на случайните минувачи и настанилите се удобно по кафенетата граждани.

Същинската историческа възстановка се проведе пред сградата на Военния клуб, където преди 109 години шуменци са получили вестта за обявената Независимост в старопрестолния град Търново. Пред събралите се хора учителят Явор Якимов, който влезе в ролята на тогавашният кмет Димитър Върбев, прочете манифеста на княз Фердинанд.

Сред присъстващите бяха и местни търговци от онова време, чорбаджии, бирници, поборници, както и известният шуменски фотограф Марк Маркарян. След финалните думи на манифеста, загърмяха пушки, в съзвучие с химна на България от онова време „Шуми Марица“!  Патриотични песни изпълниха учениците от 4 „г“ клас на НУ “Илия Р. Блъсков“, както и учениците от 4 „а“ клас на СУ „П. Волов“. След приключването на церемонията, ликуващите граждани и гости се почерпиха в двора на Военния клуб с кафе на пясък, локум и жълта лимонада.

Шествие по повод 109 години от Независимостта на България в Шумен

Шествие по повод 109 години от Независимостта на България в Шумен

Публикувахте от СтрелаБГ в 22 септември 2017 г.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили.

Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

Подобни

Leave a Comment

two × two =