Ромска поезия и музика в Шумен

Празник на ромската поезия и музика събра заедно млади хора и утвърдени ромски музиканти на откритата тераса на известна сладкарница в Шумен. В творческата среща участваха ученици от Шесто основно училище “Еньо Марковски”. Лариса, Кремена, Йосиф, Лоренцо, Йордан, Неждет, Радостин и Исус дадоха начало на празничното събитие. От няколко месеца те са създали група за ромски и български песни, информират от общинската администрация.

Обединява ги Ангел Ангелов, студент по специалността социална педагогика в Шуменския университет. Ангел е и помощник-учител в училището. Водещи на събитието бяха Стилиян Стоянов и актрисата Стефани Лечева. Те представиха пред публиката твобри на едни от най-добрите ромски поети в България – Усин Керим, Сали Ибрахим, Димитър Сотиров, Асен Мерков и Георги Парушев.

Ромската поезия прилича на песен, затова този празник е и празник на музиката, споделиха участниците в събитието. Музиканти от оркестър “Шумен” с ръководител  Евгени Чакъров бяха поканени да се включат в програмата. Те изпълниха популярни руски, унгарски, ромски и български песни и предизвика възторжените аплодисменти на публиката.

Подобни инициативи помагат за съхраняване на културната идентичност на ромите чрез запознаване и популяризиране на творчеството на значими творци от общността и стимулиране на активността сред ромските младежи, сподели Марияна Йорданова, директор на Шесто основно училище, която бе сред гостите в залата.

“Учениците се подготвяха за това участие от доста време и се радвам, че спечелиха симпатиите на всички присъстващи.” Инициативата се реализира по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 

 

Подобни

Leave a Comment

18 − 7 =