Румен Радев: България има своята роля в интеграцията на Западните Балкани в ЕС

По време на традиционна среща с българските посланици в чужбина президентът Румен Радев заяви, че интеграцията на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз не може да стане само с думи. Тази задача трябва да се реализира с помощта на техните съседи и тук България има своята роля.

„Трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана. Това е моята амбиция, заедно с външно министерство и с и вашата експертиза да изготвим ефективен процес как тази политика да се разработва и споделя от всички институции“, каза Радев и бе категоричен, че основната задача пред страната ни през следващата година е успешното провеждане на председателството на Съвета на ЕС.

„Българската дипломация има непреходна роля да бъде гарант за просперитета на българския народ”, подчерта Радев. Ползите от председателството на ЕС ще дойдат по-късно. Президентът смята, че българското правителство е задало ясни и добре структурирани приоритети за председателството на Съвета на ЕС. Той определи тези приоритети като амбициозни.

Подобни

Leave a Comment

3 × three =