Сагата „Драев и Банския старец“

Близо двучасов дебат, разгорещени спорове, обвинения и оправдания – така протече разглеждането на една от точките в дневния ред на Общински съвет днес.

Въпросната „Точка на раздора“ бе предложението на Добромир Драев за финансиране на скаутския клуб „Мадарски конник“ с 14 000 лв.

Проблемът, който доведе до това, финансирането да бъде отхвърлено се оказа начина, по който се отчитат изхарчените средства от скаутския клуб и дали участието на Драев в клуба и в експертният съвет към общината не са в конфликт на интереси.

Въпреки твърденията на Добромир Драев, че скаутите са ощетени от кмета заради битките, които води с общинската администрация, документите показаха, че именно от началото на мандата на Любомир Христов, финансирането на Скаутския клуб е скочило многократно – от 6 000 лева на 14 000.

Освен администрацията, притеснения за злоупотреби с финансирането с публични средства изказа и общинският съветник Валентин Велев.

„Така и не ми стана ясно, каква е ролята на Добромир Драев в скаутския клуб! Няма спор, че той винаги е настоявал за прозрачност и е искал да излязат истини по казуса с ВиК, с отсечените дървета и паркоматите, но защо сега, когато става дума за парите на скаутския клуб, ние виждаме само едно пренебрежително отношение?“, попита Велев и настоя, че когато се използват общински средства, трябва да е ясно за какво и за кого отиват те.

От общината са категорични, че липсва финансов отчет, има само фактури, сред които за: „Бански старец“, къдрава маруля, 100 грама фъстъци и много други подобни.

Били са предадени само фактури и липсва финансов отчет и опис на разходооправдателните документи.

От 2015-та до 2018-та клуб “Мадарски конник” е получил 70 000 лв. и това ясно показва, че кметът и общинска администрация категорично подкрепят децата и техните родители, но за да получи „Мадарски конник“ финансовата помощ, трябва да бъде изряден както всички останали клубове със спортни и младежки дейности.

Кметът Христов предложи експертният съвет за управление на младежки проекти, който се председателства от съветника Добромир Драев , заедно с представители на групите общински съветници да преразгледа подадените младежки проекти, а по правилник точката ще влезе за разглеждане отново на следващата сесия.

Остава отворен въпросът, по-важни ли са скаутите на Драев от останалите клубове в града, че съветникът събира „зрители“ на зрелището, което се спретна на гърба на младежите от скаутския клуб и КОЙ яде „Бански старец“ с фактура от месец януари, при положение, че дейностите за финансиране започват през юли?

Подобни

Leave a Comment

five − two =