Само за месец градушки са унищожили хиляди декари с насаждения в Шуменско

Градушката, която удари региона на 3-ти юли вечерта, е нанесла големи щети на посевите в общините Шумен, Хитрино и Венец. Особено много са пострадали земеделските култури в района на Хитрино, където градушката е унищожила около 80 % от насажденията с пшеница, царевица и слънчоглед. Това съобщи за Strelabg.com Магдалена Йорданова, старши експерт „Поземлени отношения” в ОД Земеделие-Шумен.

Силно пострадали са и насажденията от маслодаен слънчоглед, фий, царевица за зърно, царевица за силаж, пшеница, лавандула, рапица, нахут, леща и др.  Експертните комисии са отчели напълно пропаднали на 100% площи със земеделски култури в размер на 22 129 дка. Издадени са 122 констативни протокола на 66 стопани.

Към момента само в 2 общини – Велики Преслав и Нови пазар, са приключили с жътвата на пшеница. Средният добив е 529 кг./дка. Прибирането на ечемика е завършено в 7 общини в областта, при средни добиви от 509 кг./дка.  Едва в 4 общини са успели да приберат маслодайната рапица. 275 кг./дка са добивите от тази земеделска култура до момента.

В следващите дни ще стане ясно дали има и какви са пораженията от вчерашната градушка.

Подобни

Leave a Comment

eight − 5 =