Санкционират снегопочистващите фирми заради ситуацията по улиците на Шумен

Кметът на Община Шумен Любомир Христов заяви на среща с представители на снегопочистващите фирми, че ще ги санкционира заради ненавременното почистване на уличната мрежа в Шумен, съобщават от администрацията. „Защо градът е в такъв вид? Защо колите не са излезли от рано днес? Обикалям улиците от шест часа сутринта и не видях нито една машина. От петък съм ви изпратил писмо, с което ви напомням, че се очакват много големи разлики в дневните и нощните температури на 13-ти, 14-ти и 15-ти януари и има вероятност за заледявания. В същото писмо поисках да организирате дежурства и обходи за преценка на ситуацията, да приведете в готовност машините и да започнете почистването на улиците при необходимост. Защо това не се случи?,“ попита Христов.

По думите на Асен Тодоров от обединение „Зимно поддържане” ДЗЗД, които имат задължението да чистят малките улички в града, шест от десетте машини, с които разполагат, са извън строя. Валентин Велев от фирмата  „Екомакс“ ООД, която почиства северната част на града, призна, че са подценили ситуацията и не са преценили, че въпреки малката снежна покривка ще се получи заледяване. Закъсняха машините и на другата фирма РТК ООД. „Всички улици, които са в нашия район – южно от булевард „Симеон Велики“ вече са обработен по веднъж, каза Атанас Кулев от фирмата.

За съжаление, гражданите, които тази сутрин тръгнаха с колите си за работа, се сблъскаха с огромни проблеми, каза Христов. „Така е в кв. „Тракия“, ул. „Дедеагач“ беше блокирана, районите около всички кръстовища бяха много хлъзгави, стръмната улица до предприятието „Пчела“ беше като пързалка, да не изреждам всички критични точки. За да се избегне това, трябваше да тръгнете от четири сутринта и на напръскате. Затова ще ви санкционирам и трите фирми. Започваме с 2 см сняг и не можем да се справим“, каза кметът. Христов обърна внимание също и на общинското предприятие „Чистота“, и на общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ които също имат отговорности по почистването на улиците в града но не са си свършили добре работата.

Кметът предупреди представителите на фирмите, че ако ситуацията се повтори, санкциите ще са доста по-сурови.

 

Подобни

Leave a Comment

twenty − 8 =